Innehåll i kalendern

lördag 14 december 2013

Tre sorters kakor till tredje advent / Emmie på @kitchenyum tipsar!

Foto: Emmie Söderström / 
@kitchenyum på Instagram


Under december månad kommer Emmie Söderström som driver kontot kitchenyum på Instagram att tipsa oss om godsaker och härliga recept på bloggen! 

Emmie jobbar dessutom i en tebutik i Stockholm och många av recepten hon tipsar om passar finfint till allas vår favoritdryck; te! 





Tre sorters kakor till tredje advent. Det låter väl inte så tokigt? Jag tycker ofta att man glömmer bort hur gott det faktiskt är med spröda, smakrika kakor till fikat.
Så spring ut i köket och sätt på ugnen. Det är dags att baka!
Kakorna går illa kvickt att slänga ihop, men jag lovar, de smakar otroligt gott! Att de dessutom kan förvaras i lufttäta burkar och håller sig lika goda fram till jul är väl inte heller fy skam? Om man nu inte gör som jag och äter upp alla med en gång.

Foto: Emmie Söderström / @kitchenyum på Instagram

Chokladbröd med hasselnötter 60-70 st
Varje år brukar mina kära mamma fråga mig och min bror om vi vill att hon ska baka något särskilt till den årliga fikan framför Kalle Anka. Min enda önskan är dessa fantastiska chokladbröden med hasselnötter. Ni måste prova! Så försvinnande goda!

1 dl mjöl
½ tsk bakpulver
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ekologiskt ägg
3 msk kakao av god kvalitet
1 msk vaniljsocker
1 dl hackade hasselnötter att blanda med kaksmeten
1 dl hackade hasselnötter för garnering

Sätt ugnen på 200-225 grader. Rör ihop alla ingredienser. Klick ut degen i 3-4 längder. Stör över hackade hasselnötter och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Längderna flyter ut under gräddningen och det kan vara bra att hålla koll på dessa de sista minuterna då de lätt bränns vid i kanterna.

Låt längderna svalna något och skär sedan i bitar innan kakorna svalnat helt. Förvara i lufttät burk.


Foto: Emmie Söderström / @kitchenyum på Instagram
Klassiska kolasnittar med en twist
Kolasnittar är en annan klassiker som jag aldrig tröttnar på. I det här receptet har jag tillsatt lakritspulver, vilket ger ytterligare en smakdimension i kakorna. Om man är en riktig lakritsälskare kan man med fördel tillsätta mer lakritspulver.

100 g mjukt smör
1 dl socker
1 msk mörk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 tsk lakritspulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap till en krämig konsistens.
Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och blanda sedan med smörblandningen.
Forma två längder och tryck ut dessa.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter.









Foto: Emmie Söderström / @kitchenyum på Instagram
Biscotti med torkade aprikoser och choklad
Sist med inte minst bestämde jag mig för att göra en variant på klassiska biscottis. Jag tillsatte torkade aprikoser som med sin sötma gjorde att sockermängden kunde minskas. Tillsammans med härlig mörk choklad blev det en hit.

100g smör
2 ekologiska ägg
1,25 dl stösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl sötmandel
8 torkade aprikoser
20 g mörk choklad

Smält smöret och tillsätt äggen. Blanda torra ingredienser med mandeln och blanda tillsammans med smöret. Hacka aprikoserna och den mörka chokladen och vänd ned i smeten. Forma tre längder och lägg på en plåt. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter.  Ta ur plåten och skär skorporna i centimetertjocka bitar. Sänk temperaturen på ugnen till 125 grader och sätt återigen in skorporna i cirka 15 minuter.

Ha en trevlig tredje advent!
 Emmie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar