tisdag 10 december 2013

Lite om temperaturer

Källa: tecentralen.se


Svart te
När du brygger svart te, ska du använda kokande vatten. Just det, det ska precis vara kokande, för att du ska få ut det mesta av smaken. På engelska finns ett uttryck som säger "take the pot to the kettle, not the kettle to the pot", på modern svenska; tag tekannan till vattenkokaren, inte vattenkokaren till tekannan. Den oxiderade bladsaften är helt enkelt lite svårlöslig, och om vattnet är mycket svalare, blir teet lätt blaskigt.
Får vattnet verkligen koka? Ja, koka upp är ok, men det får inte koka någon längre stund. Syret försvinner efter någon minut när vattnet kokar. Resultatet kallar kineserna för "gubb-vatten", och det bör man inte dricka.

Grönt te
Med grönt te är det annorlunda. Ibland ser man att man inte ska ta för hett vatten, för att man annars "skållar bladen". Det är ju märkligt, när man tänker på att exempelvis kinesiskt grönt te normalt är stekt och/eller rostat. I själva verket är det så, att en del svårlösliga tanniner kommer ut i teet om vattnet är för hett, och teet blir då bittert. Lagom temperatur är 80-85 grader. Ju finare te, desto lägre temperatur. Det går att brygga grönt te på kallt vatten, men då får man vänta riktigt länge, t.ex. när man gör iste i kylen över natten.

Oolong
Mörkt oolong kan ta 90-95 grader, medan grönt oolong brukar fungera bra med 85-90 grader.

Rooibos
Rooibos innehåller inga/låga halter bitterämnen, så det tål hett vatten. 100 grader låter dig få ut det mesta ur bladen.

Givetvis finns undantag. Darjeeling-teer räknas som svarta, men speciellt first flush har mycket gröna inslag, och gör sig bäst med något svalare vatten, runt 85 grader.
Prova dig fram, så ser du själv vad som passar dig och dina teer. Smakar det inte bra vid första försöket, kan det ju vara värt att experimentera lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar