![]() |
Anna Ceder, vår te-expert under december månad. Foto: Anna Ceder, www.enkoppte.nu |
Anna Ceder, en hängiven tedrickare och expert inom området. Några av er känner säkert igen henne från www.enkoppte.nu - nätets skönaste tesajt, som är en inspiratons- och informationssajt för tedrickare, vilken Anna driver.
I december månad får vi äran att ta del av Annas tips och tankar kring te, härligt, eller hur? Den här gången berättar Anna om hur man ordnar en trevlig teprovning hemma, vad man skall tänka på och mycket mera. Enjoy!
![]() |
Foto: Anna Ceder, www.ekoppte.nu |
ORDNING
Smaka av te i ordningen vitt - gult - grönt - oolong -
svart - örtteer (även Rooibos) - pu-erh. Har du smaksatta teer på
avsmakningsmenyn smakar du av dessa efter neutralt svart men innan örtteerna.
Drick en sipp kallt vatten mellan de olika sorterna för att neutralisera
smaklökarna, och ta också gärna en minuts paus och gå ut och andas några djupa
andetag frisk luft.
KÄNN
Bekanta dig med bladen! Titta, känn och dofta. Är bladen
stora eller små, platta eller krusiga, blanka eller ludna? Känns de kompakta
eller luftiga när du väger dem i handen?
BRYGG
Brygg teet efter instruktioner från din tehandlare (var
noga med att inte klämma ihop bladen i en för liten sil; vattnet måste kunna
flöda fritt mellan tebladen).
DOFTA
Dofta på det bryggda teet genom att dra in ett djupt och
långsamt andetag genom näsan, känn doftmolekylerna följa näsgångarna och
svalget. En bra hjälptanke är att tänka att doften ska följa
näsbenet, alltså ligga högt i näsan! Låt associationerna
flöda fritt; te kan dofta hav, blöta löv, kakao, bar jord på våren, mogna
frukter, tobak, nyutsprungna löv - och allt däremellan.
SMAKA
Bästa avsmakningen görs när teet svalnat några minuter
till behaglig dricktemperatur. Servera teet i små koppar av tunt porslin
(mormors mockakoppar eller nätta äggkoppar brukar funka bra!) Smaka av i små
klunkar, så att teet når de känsligaste smaklökarna på spetsen, sidan av och längst
bak på tungan. Notera alla smakassociationer på ett papper, och brygg sedan
minst en omgång till på samma teblad (låt dra lite längre denna gång) för att
kunna ringa in hur smaken utvecklas från bryggning till bryggning. I detta
moment såväl som i doftmomentet brukar det märkas en tydlig skillnad mellan
rökare och icke-rökare i fråga om hur många doft- och smakdimensioner som kan
identifieras...
Lycka till!
Anna Ceder, www.enkoppte.nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar