onsdag 21 november 2012

Om grönt te


Foto: Sofie Larsson / teadventskalender.blogspot.com

Det gröna teet har fått mycket uppmärksamhet i media tack vare flertalet forskningsrapporter som har påvisat dess positiva hälsoeffekter. Tillverkningssättet gör att tebladen bibehåller mycket av dess nyttiga ämnen som naturligt förekommer i bladen. Därför innehåller grönt te rikliga mängder nyttiga antioxidanter och en mindre mängd vitaminer och mineraler.

Grönt te är också något som förekommer hudkrämer och andra hudvårdsprodukter. Tebladen är nämligen mycket motståndskraftiga mot solens strålar och kan därför skydda huden. I Japan är grönt te vanligt som måltidsdryck och det har visat sig vara bra för matsmältningen. Grönt te kan dock enligt vissa studier minska upptaget av järn från vegetabiliska källor (men inte från kött) om drycken intas i samband med måltid, men järnupptaget kan förbättras om det ingår vitamin C i måltiden. Det är främst de som lider av blodbrist eller järnbrist som bör vara försiktiga med att dricka te till maten.


De gröna tesorterna är mer känsliga än de svarta teerna. Det är därför viktigt attförvara dem på rätt sätt och inte använda för hett vatten när man tillagar sitt gröna te. Låt det kokande vattnet svalna en stund innan det slås över tebladen eller häll i en skvätt kallt vatten för att få ner temperaturen. En vattentemperatur på ca 80-85 grader är lagom. Doseringen bör vara ca 1 tsk teblad per kopp.

(Källa: omte.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar